Skip to main content

Hvornår er mine billeder gode nok ?

Hvornår er mine billeder gode nok ?


Er du online, for det er jeg?

Tidligere har jeg været meget aktiv på forskellige foto relateret hjemmesider, her har jeg opnået rigtig meget viden inden for fotografering, men jeg har aldrig rigtig lært hvornår er mine billeder, gode billeder. formålet på disse hjemmesider var at man havde sin profil og her kunne man vise sine billeder til andre medlemmer.

Rigtig mange fotografer på disse hjemmesider, gjorde en meget stor indsats for at kommentere på ens billeder både positivt og negativt – til tider med en meget negativ undertone, ulempen ved denne form for fotokritik var simpelthen at man modtog ris og ros der stak i alle retninger, og som var meget overfladisk, som jeg især ikke kunne bruge til noget som helst.

Nå det er sagt så lærte jeg rigtig meget på de sider, og jeg fik skabt en netværk som jeg bruger rigtig meget den dag i dag.

I dag er det en anden virkelighed, her er det især, populære steder som:
Facebook
Instagram

Foto comunitys og apps:
Flickr
OneEyeland
Fstoppers
Gurushots
Youpic
500px

Denne her liste burde være meget længere, der skyder nye foto relateret hjemmesider op hele tiden, dem jeg linker til her er dem jeg selv har udforsket lidt.

Hvad skal du vælge, hvis du er online ?
Om du vælger det ene eller den anden hjemmeside eller app når det kommer til kritik af ens billeder spiller ikke den store rolle, jeg bruger stort set kun Facebook og Instagram, grunden til dette er simpelthen fordi det kræver oceaner af tid at bredde sig udover flere platforme, og så synes jeg af den kritik man modtager tit er bygget på relationer, likes og skulderklap, hvilket jeg ikke kan bruge til noget i mine bestræbelser på at udvikle mig som fotograf.

Men hvad skal jeg så gøre ?
Det tror jeg ikke jeg kan svare på, men jeg kan fortælle hvad jeg gør, og det er egentlig meget simpelt, min tilgang til det at dygtigøre mig har altid været i et udgangspunkt i mig selv. “Hvor var jeg i går og hvor er jeg i dag så simpelt kan det siges” jeg har altid prioriteret oplevelsen fremfor resultatet, hvis jeg kan koble en oplevelse eller historie til mit billede så kan et teknisk dårligt billede sagtens være en af mine favoritter.

I dag er jeg faktisk ligeglad med hvad folk tænker, jeg bruger andres meninger og holdninger til at blive inspireret og motiveret, jeg bruger aldrig andres holdninger eller meninger til at vudere om mine billeder er dårlige eller gode.

Når det kommer til kunder er det en anden sag, for der tager jeg ikke billeder for mig selv der tager jeg billeder baseret på andres forventninger men det er en anden snak.

Rigtig mange er i tvivl, ligesom dig, når det kommer til gode billeder
Rigtig mange mennesker ligger billeder op på nettet fordi de er i tvivl om deres billeder er gode nok her håber mange at de vil modtage ros og gør de ikke dette så er det at deres tvivl begynder at vokse i en, og modtager man tilpas meget kritik så har folk en tendens til kun at turde vise deres billeder til de nærmeste eller dem hvor de ved, de vil modtager ros.

Hvis du er i tvivl så prøv at stil dig dette spørgsmål.

Er mine billeder, gode nok – i forhold til hvad ? svaret kender kun du.

Du skal ikke sammenligne dig selv med andre, du skal ikke sammenligne der selv med fotografer på nettet du skal sammenligne dig selv med dig selv og ingen andre, hvis du selv mener billedet er fedt så gå med det, det vigtigste er at du føler at billedet er godt.

For at bedømme et billede korrekt, skal man vide en masse, såsom historien, fotografens tilgang og erfaring, det er ikke altid nok bare at kigge på et billede og så konkludere det er et dårligt billede fordi horisonten er skæv, selvfølgelig kan man god se om farverne tiltaler en eller om kompositionen passer til ens syn, men dette alene er ikke med til at gøre et fotografi godt, fordi alle fotografier man ser er altid taget ud af en kontekst og det er vigtigt at forstå den konteks inden man giver ros.

Jeg medgiver at man ikke kan sige sådan om alle billeder, alle billeder har jo hver deres formål, nogle skal printes nogle skal hænge i et køkken, nogle skal bruges på en webshop og nogle skal kun bruges online så formålet med ens billeder skal der selvfølgelig også tages højde for.

Det du måske skal gøre ?
Lad nu være med at lytte for meget, det kunne jo være at det er meningen at du har planlagt at lave din horisont skæv, det er der ingen der ved, når du ligger et billede op på nettet, for at modtage kritik – uden en historie vedhæftet får du kritik baseret på de enkeltes egen formåen, hvilket du ikke kan bruge til noget som helst.

Lad være med at spørge kæresten eller venner og familie om dine billeder er gode, de vil til hver en tid give dig et klap på skulderen og rose dine billeder, hvilket du heller ikke kan bruge til noget, hvis du gerne vil blive en bedre fotograf.

I takt med du selv bliver teknisk dygtigere, bliver bedre til at komponere dine billeder, bliver bedre til Photoshop og bliver bedre til at udfordre dig selv, bliver du også bedre til at se om dine billeder er gode i din optik, for igen det vigtigste er at du føler at dine billeder er gode, og at der hele tiden sker en udvikling.

Meld dig ind i en fotoklub.
Du kan også vælge at melde dig ind i en fotoklub, hvor man kan deltage i forskellige arrangementer, fordelen her er at man bygger relationer og relationer er især godt når det kommer til at lære og udvikle sig, en anden fordel er at der er fysiske aktiviteter, her er der mulighed for at se hvordan andre gør og lære af deres tilgang, jeg vil vove den påstand at i en fotoklub er der hvor du kan lære allermest.

En anden måde kunne være at lede efter lokale grupper på Facebook, jeg har en gruppe på Facebook der hedder Egedal i billeder, her uploader lokale borgere billeder, med henblik på at vise og fortolke deres lokal område, disse grupper findes overalt og er en rigtig god måde at lære om nye motiver og finde muligheder for at tage billeder lige uden foran din egen hoveddør, i disse grupper er tonen som regel meget mere afdæmpet da fokus ikke så meget er på det tekniske men mere på selve motivet.

HVIS DU MENER ET BILLEDE ER GODT, ER DER SGU NOK EN ENKELT ELLER TO MERE UDE I DEN STORE VERDEN MED SAMME MENING !

Det værste jeg ved.
Det værste jeg ved, er når folk ligger det samme billede op 2 gange et i farve og et i sort hvid, hvor de spørger hvilket er bedst? Igen bedst i forhold til hvad, jeg er kæmpe fortaler for at man gør sig nogle overvejelser inden man pakker sit grej og skyder løs, hvis du er i tvivl så tag et nyt billede, eller gem det væk og hiv det frem et par dage efter, så er jeg næsten sikker på du ikke er i tvivl mere.

Et godt sort hvidt billede kræver nogle teknikker hvorimod gode farvebilleder kræver nogle andre teknikker du kan ikke redde et farvebillede ved at lave det om til sort hvid og påklistre en eller anden opdigtet historie.

Selvfølgelig i nogle tilfælde kan man blive overrasket, og især ved portrætter kan noget fungere bedre i farve eller i sort hvid, dog kan jeg garantere dig for at dine billeder bliver langt bedre hvis du har en plan fra start af.

Når jeg tager sorthvid billeder sætter jeg mit kamera til at vise sort hvid så alt hvad jeg omgiver mig med er sorthvid, her er det især kontraster og stemning jeg kigger efter, og når jeg skyder billeder i farver så er det ,som giver sig selv farvespil jeg kigger efter, selvfølgelig kigger jeg også efter komposition og fortællinger.

Og så til spørgsmålet er dine billeder gode nok?
JA dine billeder er altid gode nok, det vigtigste er at du kan se en udvikling hen imod den fotograf du gerne vil være, glem internettet brug det som udstillingsvindue, bliv inspireret og efterlign gerne det andre laver med hensyn til lys posering og komposition, men lad for gud skyld være med at gemme dine billeder i skuffen fordi det ikke lige falder i alles smag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Er du online, for det er jeg?

Tidligere har jeg været meget aktiv på forskellige foto relateret hjemmesider, her har jeg opnået rigtig meget viden inden for fotografering, men jeg har aldrig rigtig lært hvornår er mine billeder, gode billeder. formålet på disse hjemmesider var at man havde sin profil og her kunne man vise sine billeder til andre medlemmer.

Rigtig mange fotografer på disse hjemmesider, gjorde en meget stor indsats for at kommentere på ens billeder både positivt og negativt – til tider med en meget negativ undertone, ulempen ved denne form for fotokritik var simpelthen at man modtog ris og ros der stak i alle retninger, og som var meget overfladisk, som jeg især ikke kunne bruge til noget som helst.

Nå det er sagt så lærte jeg rigtig meget på de sider, og jeg fik skabt en netværk som jeg bruger rigtig meget den dag i dag.

I dag er det en anden virkelighed, her er det især, populære steder som:
Facebook
Instagram

Foto comunitys og apps:
Flickr
OneEyeland
Fstoppers
Gurushots
Youpic
500px

Denne her liste burde være meget længere, der skyder nye foto relateret hjemmesider op hele tiden, dem jeg linker til her er dem jeg selv har udforsket lidt.

Hvad skal du vælge, hvis du er online ?
Om du vælger det ene eller den anden hjemmeside eller app når det kommer til kritik af ens billeder spiller ikke den store rolle, jeg bruger stort set kun Facebook og Instagram, grunden til dette er simpelthen fordi det kræver oceaner af tid at bredde sig udover flere platforme, og så synes jeg af den kritik man modtager tit er bygget på relationer, likes og skulderklap, hvilket jeg ikke kan bruge til noget i mine bestræbelser på at udvikle mig som fotograf.

Men hvad skal jeg så gøre ?
Det tror jeg ikke jeg kan svare på, men jeg kan fortælle hvad jeg gør, og det er egentlig meget simpelt, min tilgang til det at dygtigøre mig har altid været i et udgangspunkt i mig selv. “Hvor var jeg i går og hvor er jeg i dag så simpelt kan det siges” jeg har altid prioriteret oplevelsen fremfor resultatet, hvis jeg kan koble en oplevelse eller historie til mit billede så kan et teknisk dårligt billede sagtens være en af mine favoritter.

I dag er jeg faktisk ligeglad med hvad folk tænker, jeg bruger andres meninger og holdninger til at blive inspireret og motiveret, jeg bruger aldrig andres holdninger eller meninger til at vudere om mine billeder er dårlige eller gode.

Når det kommer til kunder er det en anden sag, for der tager jeg ikke billeder for mig selv der tager jeg billeder baseret på andres forventninger men det er en anden snak.

Rigtig mange er i tvivl, ligesom dig, når det kommer til gode billeder
Rigtig mange mennesker ligger billeder op på nettet fordi de er i tvivl om deres billeder er gode nok her håber mange at de vil modtage ros og gør de ikke dette så er det at deres tvivl begynder at vokse i en, og modtager man tilpas meget kritik så har folk en tendens til kun at turde vise deres billeder til de nærmeste eller dem hvor de ved, de vil modtager ros.

Hvis du er i tvivl så prøv at stil dig dette spørgsmål.

Er mine billeder, gode nok – i forhold til hvad ? svaret kender kun du.

Du skal ikke sammenligne dig selv med andre, du skal ikke sammenligne der selv med fotografer på nettet du skal sammenligne dig selv med dig selv og ingen andre, hvis du selv mener billedet er fedt så gå med det, det vigtigste er at du føler at billedet er godt.

For at bedømme et billede korrekt, skal man vide en masse, såsom historien, fotografens tilgang og erfaring, det er ikke altid nok bare at kigge på et billede og så konkludere det er et dårligt billede fordi horisonten er skæv, selvfølgelig kan man god se om farverne tiltaler en eller om kompositionen passer til ens syn, men dette alene er ikke med til at gøre et fotografi godt, fordi alle fotografier man ser er altid taget ud af en kontekst og det er vigtigt at forstå den konteks inden man giver ros.

Jeg medgiver at man ikke kan sige sådan om alle billeder, alle billeder har jo hver deres formål, nogle skal printes nogle skal hænge i et køkken, nogle skal bruges på en webshop og nogle skal kun bruges online så formålet med ens billeder skal der selvfølgelig også tages højde for.

Det du måske skal gøre ?
Lad nu være med at lytte for meget, det kunne jo være at det er meningen at du har planlagt at lave din horisont skæv, det er der ingen der ved, når du ligger et billede op på nettet, for at modtage kritik – uden en historie vedhæftet får du kritik baseret på de enkeltes egen formåen, hvilket du ikke kan bruge til noget som helst.

Lad være med at spørge kæresten eller venner og familie om dine billeder er gode, de vil til hver en tid give dig et klap på skulderen og rose dine billeder, hvilket du heller ikke kan bruge til noget, hvis du gerne vil blive en bedre fotograf.

I takt med du selv bliver teknisk dygtigere, bliver bedre til at komponere dine billeder, bliver bedre til Photoshop og bliver bedre til at udfordre dig selv, bliver du også bedre til at se om dine billeder er gode i din optik, for igen det vigtigste er at du føler at dine billeder er gode, og at der hele tiden sker en udvikling.

Meld dig ind i en fotoklub.
Du kan også vælge at melde dig ind i en fotoklub, hvor man kan deltage i forskellige arrangementer, fordelen her er at man bygger relationer og relationer er især godt når det kommer til at lære og udvikle sig, en anden fordel er at der er fysiske aktiviteter, her er der mulighed for at se hvordan andre gør og lære af deres tilgang, jeg vil vove den påstand at i en fotoklub er der hvor du kan lære allermest.

En anden måde kunne være at lede efter lokale grupper på Facebook, jeg har en gruppe på Facebook der hedder Egedal i billeder, her uploader lokale borgere billeder, med henblik på at vise og fortolke deres lokal område, disse grupper findes overalt og er en rigtig god måde at lære om nye motiver og finde muligheder for at tage billeder lige uden foran din egen hoveddør, i disse grupper er tonen som regel meget mere afdæmpet da fokus ikke så meget er på det tekniske men mere på selve motivet.

HVIS DU MENER ET BILLEDE ER GODT, ER DER SGU NOK EN ENKELT ELLER TO MERE UDE I DEN STORE VERDEN MED SAMME MENING !

Det værste jeg ved.
Det værste jeg ved, er når folk ligger det samme billede op 2 gange et i farve og et i sort hvid, hvor de spørger hvilket er bedst? Igen bedst i forhold til hvad, jeg er kæmpe fortaler for at man gør sig nogle overvejelser inden man pakker sit grej og skyder løs, hvis du er i tvivl så tag et nyt billede, eller gem det væk og hiv det frem et par dage efter, så er jeg næsten sikker på du ikke er i tvivl mere.

Et godt sort hvidt billede kræver nogle teknikker hvorimod gode farvebilleder kræver nogle andre teknikker du kan ikke redde et farvebillede ved at lave det om til sort hvid og påklistre en eller anden opdigtet historie.

Selvfølgelig i nogle tilfælde kan man blive overrasket, og især ved portrætter kan noget fungere bedre i farve eller i sort hvid, dog kan jeg garantere dig for at dine billeder bliver langt bedre hvis du har en plan fra start af.

Når jeg tager sorthvid billeder sætter jeg mit kamera til at vise sort hvid så alt hvad jeg omgiver mig med er sorthvid, her er det især kontraster og stemning jeg kigger efter, og når jeg skyder billeder i farver så er det ,som giver sig selv farvespil jeg kigger efter, selvfølgelig kigger jeg også efter komposition og fortællinger.

Og så til spørgsmålet er dine billeder gode nok?
JA dine billeder er altid gode nok, det vigtigste er at du kan se en udvikling hen imod den fotograf du gerne vil være, glem internettet brug det som udstillingsvindue, bliv inspireret og efterlign gerne det andre laver med hensyn til lys posering og komposition, men lad for gud skyld være med at gemme dine billeder i skuffen fordi det ikke lige falder i alles smag.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *