Nyheder

Velkommen på min blog, mine tanker og kreative udfordringer

Er photoshop snyd, nixen bixen

I dag findes der et hav af software baseret programmer, som tillader os fotografer at ændre udseendet af vores billeder.

I Idag har man muligheden for at transformere et jævnt kedeligt fotografi til et opsigtsvækkende og flot fotografi som i sidste ende måske kan ende på en udstilling eller som et salgsobjekt, hvis man har evnerne

Jeg har arbejdet med Photoshop i rigtig mange år, og kan faktisk det meste i programmet, som du nok kan gætte dig til mener jeg aboslut ikke at Photoshop er snyd

Så længe din redigering og efterbehandling passer til den historie du gerne vil fortælle har jeg svært ved at se hvor snyderiet dukker op. Jeg har personligt nogle grænser for hvad jeg ændre og hvor meget jeg redigere mine portrætter  billeder af privat personer og især børn, når jeg laver portræt billeder af børn bestræber jeg mig altid på at portrættere barnet hvor barnet er, griner barnet meget så skal jeg have et billede af dette, er barnet i en fase hvor fingerren tit lige skal en gang op i næsen jamen så skal jeg da have et billede af dette, jeg kan garantere at disse billeder på sigt er meget mere sigende og spændende og er med til at fortælle en historie man altid kan huske tilbage på fordi den er ærlig.

Jeg har selv 3 børn fra 4 til 14 år, og de render sgu ikke rundt som små engle og smiler dagen lang, tværtimod er de i en udvikling hvor vi forældre til tider har svært ved at følge med, derfor er det vigtigt for mig at stoppe tiden og skabe en historie som fortæller hvordan barnet var som 5 årig, 7 årig osv.…

vicka
Vicka og en finger i næsten e tærligt og sigende portræt

Kendetegn som modermærker, jordbær mærker osv. fjerner jeg aldrig, dog kan jeg godt fjerne gamle rester af makrel i mundvigen, en snotnæse kan også godt blive justeret en smule.

For mig ligger det hele i kompositionen og udtryk for mig skal det gå op i en højere enhed, for at få et godt portræt billede, her er vigtigheden af kemien imellem fotograf og model essentielt, ikke om lyset falder 200 procent rigtigt eller om håret ikke lige sidder snorelige.

Jeg har flere gange afvist kunder som gerne vil have jeg ændre næse, øjne gøre modellen tyndere osv.. af deres børn, her har jeg en helt klar grænse.

I Photoshop kan man tilføje, fjerne give nye frisure ændre øjenfarve osv. jeg ville aldrig gøre det på et børneportræt hvilket i min optik er den mest ærlige genre inden for fotografiets verden.

Jeg er ikke ”hellig” jeg bruger Photoshop til rigtig meget også til mine portræt billeder, men det er vigtigt at forstå forskellen på manipulation, og efterbearbejdning, manipulation bruger jeg rigtig tit på mine landskab og arkitektur billeder, til mine portrætbilleder (ikke børn) bruger jeg også Photoshop, mange gange kun til at give billedet den sidste wow effekt, det er tit noget med farvetoning, beskæring samt fremhævelse af attributter og unikke kendetegn, det er meget sjældent jeg fjerner ting, i 9 ud af 10 tilfælde tilføjer jeg ting som regel.

andersnfredefrede 29023sh tn
Frederik Carlsen, i klassisk lys, efterbehandlet i photoshop hvor det er konveteret til et grynet sorrt hvid portræt

ER DET SNYD?

For at forstå det er man nok nød til at have en smule indsigt i hvordan et kamera virker, og forskellen på de forskellige filformater. Det skal ikke være nogen hemmelighed at de fleste kamera producenter har fabrikker i Kina landene, her sidder der en masse ingeniører og folk som hele tiden arbejder på at udvikle morgendages vidunder af et kamera, når du tager et billede med dit kamera kan du hurtigt se på din skærm hvordan dit billede ser ud, hvem tror du at den gule farve skal se sådan ud, hvem tror du har bestemt at den grønne farve skal se sådan ud og hvem tror du har bestemt hvordan din røde farve skal se ud, det har ingeniørerne i Kina landene selvfølgelig, og det der er det sjove ved det her er at farverne er forskellige fra producent og kameramodel.

Ok så det vi ved nu er at producenterne altså bestemmer hvordan dine farver skal se ud?

Nu sidder du sikkert og er en rimelig habil fotograf og siger jamen jeg tager altid billeder i RAW formatet så kan jeg jo selv ændre hvidbalancen efterfølgende? det er også rigtigt men hvilket ”fremkalder” RAW converter bruger du her er der også en markant forskel, jeg bruger lightroom andre bruger Capture one og en del bruger den enkeltes producents medfølgende og ganske glimrende software og igen mine damer og herre er der kæmpe forskel på slut resultatet.

Ok nu ved vi så at selvom du skyder i RAW er der forskel, da vi skyder digital og fremkalder digitalt?

Ja ja tænker du men hvad så med alle de HDR billeder man ser, det er sgu da snyd?

Hmm igen må jeg skuffe dig, det er en teknik som er med til at skabe en større dynamik i dine billeder, kort fortalt tager man flere billeder som er eksponeret forskelligt, herefter ryger det igennem et HDR program hvorefter mange fin pudser i Photoshop.

HDR er en udtryksform som egner sig til nogle ting, og knap så godt til andre ting, det er rigtigt at rigtig mange ikke mestre denne teknik man mestre man den er det de vildeste billeder man kan lave.

Jajajaj men sådan ser verden jo ikke ud tænker du?

Nej det gør den ikke, men har du nogensinde tænkte over at vi mennesker heller ikke ser det samme, da vores øjne er så unikke, for eksempel så er jeg delvist farveblind jeg vil godt vædde med at min røde farver stikker helt af i forhold til din.

HDR er en kunstform, og denne teknik egner sig rigtig godt til motiver med store dynamiske spænd, men igen hver vores smag, og hvad vil vi gerne fremhæve, hvad er der galt i et surrealistisk fotografi?

Jeg bruger tit en teknik som hedder ”dobbelt eksponering” her bruger jeg mit kamera, jeg tager to billeder og mit kamera smider så de to billeder oveni hinanden hvad er forskellen fra denne teknik til at jeg havde brugt Photoshop til nøjagtig det samme, jeg aner det ikke? igen er det sgu ikke snyd men en udtryksform.

858575 10151451999906737 395776927 o
Roskilde fjord, 5 forskellige eksponeringer sat sammen i photoshop

 

16991864 10155063468476737 3017044414399952624 o
2 eksponering lavet i mit kamera, efterbehandling mit kamera og tilføjelse af en smule kontrast i lightroom

I GAMLE DAGE?

De mange Photoshop skeptikere tit glemmer, er at det med at redigere sine billeder ikke er en ny moderne ting, den er måske bare blevet mere tilgængelig nogle af de legendariske fotografer som er forgangsmænd for den måde nogle skyder og redigere deres billeder i dag gjorde det også de gjorde det bare i et mørkekammer i stedet for, her blev også manipuleret og fremhævet forskellige ting og sager konstant, en god kilde til dette er at læse lidt omkring Ansel Adams og hans eminente arbejde

EN GOD FOTOGRAF I DAG?

Mange mener jo at i dag skal du være god til Photoshop for at være en god fotograf, jeg er til dels enig i dette, men dit rå materiale skal jo være i orden.

der findes altså sindsygt dygtige fotografer som ikke kan finde ud af photoshop.

Du skal vide den tekniske del omkring dit kamera, du skal vide alt om ISO, Blænde og Lukkertid du skal vide hvordan du komponere et billede, hvilket er det vigtigste for enhver fotograf, derudover skal du vide hvordan lys opføre sig hvilket er en videnskab i sig selv, du skal vide en del om ekstra udstyr så som stativer, filtre såsom pol filtre ND filtre, tidspunktet du skal tage dit billede, og det her er bare forskelig viden du skal bruge til dine dagligdags billeder, dette er bare noget af det du skal have styr på inden dit billede ryger i kassen og videre ind i Photoshop.

Jeg har set sindssyge dygtige fotografer lave de vildeste billeder med deres telefon, jeg har set virkelige elendige fotografer lave virkelige elendige billeder med deres alt for dyre udstyr, i bund og grund handler det om grundlægende teknisk viden men det vigtigste som trumfer alt andet er at dig billede som udgangspunkt skal indeholde en historie eller en ide før det ryger i Photoshop, Photoshop kan ikke skabe historien eller ideen for dig den skal du selv skabe i dit kamera inden det skal bearbejdes.


Til sidst, så er min erfaring simpelthen at dem som mener at Photoshop er snyd er dem som ikke kan finde ud af det, prøv at spørg de samme personer om de mener et sort hvid billede er snyd og de aner ikke hvad de skal svare, jeg bruger Photoshop til alle mine sort hvid billeder.

Photoshop, Snyd, Gamle dage, Rigtig fotograf, Efterbehandling,

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdatér