Skip to main content

Overnatning i shelter i minus 8 grader

Overnatning i shelter i minus 8 grader


Jeg er nogle gange en skovl til at pakke.

En lille test, for første gang skulle jeg afprøve mit indkøbte udstyr i minus 8 grader. Jeg havde denne her gang valgt et shelter i et område jeg kender ganske godt, og som ikkeligger så langt væk fra hvor jeg bor. Vejrudsigten sagde klart vejr og minus 8 grader om natten.

Jeg startede ud hjemmefra med fuld oppakning, ca 20 kilo, jeg ved godt det er lidt for mange kilo at smide på ryggen, men jeg havde taget de tmeste af mit udstyr med for at blive lidt klogere på det og lære det at kende, foran mig havde jeg en gå tur på ca 15 km, jeg gik en lille omvej for at få ldit km i benene, plus jeg vidste at denne rute var en smule mere kuperet en hvis jeg gik direkte derud.

En ting jeg dealer lidt med når jeg er på tur er varmen, der skal ikke meget til så sveder jeg og det er uanset om jeg bruger merino uld, syntetisk uld eller polyester så kan jeg bare ikke komme uden om at jeg meget hurtigt for det varmt. Et trick er at gå langsomt jeg går pbenbart lidt hurtigere en gennemsnittet og her skal jeg virkelig oppe mig lidt og sætte farten lidt ned.

Jeg havde pakket mit trangia sæt og efter ca 5 km holdte jeg første rigtige pause, jeg fandt et sted lige før den første rigtige skov jeg skulle igennem (slagslunde skov) her fyldte jeg energi depoterne op med blandt andet “spejder” kaffe” energi bare og vand. Efter en 30 minutters pause gik turen igennem Slagslunde skov og videre imod badestedet ved Buresø, her vidste jeg at der var mulighed for at komme på toiletet og evt tanke lidt vand.

Jeg er en skovl når det kommer til at pakke, jeg ved ikke om det er et levn fra når jeg er ude at fotografere kundeopgaver her har jeg altid fuldt backup med ifoprm af ekstra lys kamera objektiver osv, men ihvertfald så er det her også et punkt ejg skal blive langt bedre til, for det er absolut ikke optimalt at slæbe rundt på 8 liter vand når man ahr rig mulighed for at tanke op undervejs.

Jeg kom frem til badestedet ved Buresø, og holdte min anden pause, her drak jeg lidt vand, spsite et par bananer og efter en hurtig tur på toilettet var det videre imod Bastbjerg shelter. Shelteret ligger rigtigt flot med udsigt til nellesø i Ganløse ore.

Nellesø, Egedal Kommune, Danmark

Jeg vidste at shelteret var efter “først til mølle” principet og heldighvis var der ingen da jeg kom frem, jeg fik hurtigt pakket mit udstyr ud, fik samlet brænde og hurtigt havde jeg gang i bål og aftensmad, denne her gang stod menuen på en gang pulver cabonara, hvor jeg bare skulle åbne en pose og hælde lidt vand i og 10 minutter efter havde jeg en menu der smagte fint men absolut ikke af spaghetti cabonara.

Efter en times tid fik jeg besøg, det var et ungt par som spurgte lidt ind til shelteret og om det skulle bookes osv, efter de var gået fik jeg besøg af en af mine venner, so mkom forbi, og senere på aften fik jeg besøg af et par stykker mere, klokken ca 22 smuttede de alle hjem og det var på tide at krybe til køjs.

Temperaturen var efterhånden nede på ca -2 grader og jeg kunne godt mærke at kulden begyndte at bide lidt, mit sove setup burde kunne klare ned til -20/25 grader, så det burde ikke være noget problem. Natten forløb rigtig fint jeg frøs ikke, men jeg ville lyve hvis jeg sagde at det var varmt, jeg kunne mærke at det var lige på grænsen, måske fordi jeg igen ikke havde lukket min sovepose rigtigt. En anden udfordring jeg har er at jeg kaster mig rundt når jeg sover, og 2 gange vågnede jeg op hvor jeg var gledet ned af mit isolerende underlag, hvilket er sket før, så det næste på indkøbs sedlen må helt klart være et ny sove pose hvor jeg kan hængte mit underlag fast på.

Da jeg vågnede om morgenen, var jeg lidt kold om min næse men det var også det, jeg stod hurtigt op og fik gang i mit bål, spiste morgenmad, herefter pakkede jeg sammen og drog ud på en ca 10 km vandretur hjem.

Alt i alt var det en super tur, jeg fik afprøvet at sove alene i en meget mørk skov, lærte hvor vigtigt det er at justere sin sovepose når det er minus 8 grader, samt hvor fantastisk det er at vågne op i en skov i fuldstændig stilhed.

Ting jeg lærte:

 • At sove i shelter om natten alene er fuldstændig fantastisk ,alle ens sanser bliver udfordret.
 • Lade være med at drikke en øl med sine venner 20 min før man kryber til køjs, for så vågner man og skal tisse og det er rigtig rigtig koldt.
 • Brænde er vigtigt, mere en man tror.
 • At pakke i et system gør tingene meget lettere især når det er koldt og det skal gå lidt stærkt.
 • At en folde sav er langt vigtiger en en Rambo kniv.
 • At jeg ikke behøver så meget vand
 • At jeg skal blive bedre til at bruge mit kamera når jeg er på tur.
 • At mit trangia sæt er fedt, men nøj hvor det fylder

Udstyr, til at holde varmen om natten, når man skal sove i shelter (budget venligt)

Det blev desværre ikke til så mange billeder fra turen her er lidt af nellesø og området omkring shelteret og lidt sparsomt fra turen derud.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Jeg er nogle gange en skovl til at pakke.

En lille test, for første gang skulle jeg afprøve mit indkøbte udstyr i minus 8 grader. Jeg havde denne her gang valgt et shelter i et område jeg kender ganske godt, og som ikkeligger så langt væk fra hvor jeg bor. Vejrudsigten sagde klart vejr og minus 8 grader om natten.

Jeg startede ud hjemmefra med fuld oppakning, ca 20 kilo, jeg ved godt det er lidt for mange kilo at smide på ryggen, men jeg havde taget de tmeste af mit udstyr med for at blive lidt klogere på det og lære det at kende, foran mig havde jeg en gå tur på ca 15 km, jeg gik en lille omvej for at få ldit km i benene, plus jeg vidste at denne rute var en smule mere kuperet en hvis jeg gik direkte derud.

En ting jeg dealer lidt med når jeg er på tur er varmen, der skal ikke meget til så sveder jeg og det er uanset om jeg bruger merino uld, syntetisk uld eller polyester så kan jeg bare ikke komme uden om at jeg meget hurtigt for det varmt. Et trick er at gå langsomt jeg går pbenbart lidt hurtigere en gennemsnittet og her skal jeg virkelig oppe mig lidt og sætte farten lidt ned.

Jeg havde pakket mit trangia sæt og efter ca 5 km holdte jeg første rigtige pause, jeg fandt et sted lige før den første rigtige skov jeg skulle igennem (slagslunde skov) her fyldte jeg energi depoterne op med blandt andet “spejder” kaffe” energi bare og vand. Efter en 30 minutters pause gik turen igennem Slagslunde skov og videre imod badestedet ved Buresø, her vidste jeg at der var mulighed for at komme på toiletet og evt tanke lidt vand.

Jeg er en skovl når det kommer til at pakke, jeg ved ikke om det er et levn fra når jeg er ude at fotografere kundeopgaver her har jeg altid fuldt backup med ifoprm af ekstra lys kamera objektiver osv, men ihvertfald så er det her også et punkt ejg skal blive langt bedre til, for det er absolut ikke optimalt at slæbe rundt på 8 liter vand når man ahr rig mulighed for at tanke op undervejs.

Jeg kom frem til badestedet ved Buresø, og holdte min anden pause, her drak jeg lidt vand, spsite et par bananer og efter en hurtig tur på toilettet var det videre imod Bastbjerg shelter. Shelteret ligger rigtigt flot med udsigt til nellesø i Ganløse ore.

Nellesø, Egedal Kommune, Danmark

Jeg vidste at shelteret var efter “først til mølle” principet og heldighvis var der ingen da jeg kom frem, jeg fik hurtigt pakket mit udstyr ud, fik samlet brænde og hurtigt havde jeg gang i bål og aftensmad, denne her gang stod menuen på en gang pulver cabonara, hvor jeg bare skulle åbne en pose og hælde lidt vand i og 10 minutter efter havde jeg en menu der smagte fint men absolut ikke af spaghetti cabonara.

Efter en times tid fik jeg besøg, det var et ungt par som spurgte lidt ind til shelteret og om det skulle bookes osv, efter de var gået fik jeg besøg af en af mine venner, so mkom forbi, og senere på aften fik jeg besøg af et par stykker mere, klokken ca 22 smuttede de alle hjem og det var på tide at krybe til køjs.

Temperaturen var efterhånden nede på ca -2 grader og jeg kunne godt mærke at kulden begyndte at bide lidt, mit sove setup burde kunne klare ned til -20/25 grader, så det burde ikke være noget problem. Natten forløb rigtig fint jeg frøs ikke, men jeg ville lyve hvis jeg sagde at det var varmt, jeg kunne mærke at det var lige på grænsen, måske fordi jeg igen ikke havde lukket min sovepose rigtigt. En anden udfordring jeg har er at jeg kaster mig rundt når jeg sover, og 2 gange vågnede jeg op hvor jeg var gledet ned af mit isolerende underlag, hvilket er sket før, så det næste på indkøbs sedlen må helt klart være et ny sove pose hvor jeg kan hængte mit underlag fast på.

Da jeg vågnede om morgenen, var jeg lidt kold om min næse men det var også det, jeg stod hurtigt op og fik gang i mit bål, spiste morgenmad, herefter pakkede jeg sammen og drog ud på en ca 10 km vandretur hjem.

Alt i alt var det en super tur, jeg fik afprøvet at sove alene i en meget mørk skov, lærte hvor vigtigt det er at justere sin sovepose når det er minus 8 grader, samt hvor fantastisk det er at vågne op i en skov i fuldstændig stilhed.

Ting jeg lærte:

 • At sove i shelter om natten alene er fuldstændig fantastisk ,alle ens sanser bliver udfordret.
 • Lade være med at drikke en øl med sine venner 20 min før man kryber til køjs, for så vågner man og skal tisse og det er rigtig rigtig koldt.
 • Brænde er vigtigt, mere en man tror.
 • At pakke i et system gør tingene meget lettere især når det er koldt og det skal gå lidt stærkt.
 • At en folde sav er langt vigtiger en en Rambo kniv.
 • At jeg ikke behøver så meget vand
 • At jeg skal blive bedre til at bruge mit kamera når jeg er på tur.
 • At mit trangia sæt er fedt, men nøj hvor det fylder

Udstyr, til at holde varmen om natten, når man skal sove i shelter (budget venligt)

Det blev desværre ikke til så mange billeder fra turen her er lidt af nellesø og området omkring shelteret og lidt sparsomt fra turen derud.

 

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *